پرتقال سرشار از ویتامینهایB,C دارای آهن ، کلسیم ، فسفر ، پتاسیم ، سدیم و مس است. ویتامینA در پرتقال ناپدید است. ولی در این مورد کاروتن وجود دارد و چنانچه میدانید کاروتن مادهای زرد رنگ است که البته آن را در هویج کشف کردهاند و بعضی از میوههای دیگر هم این ماده را دارند.این ماده پروویتامینی وقتی خورده شود با اسید کبد مخلوط شده و در کبد ویتامین A را میسازد و به خون میفرستد. پرتقال دارای اسیدهای گوناگونی است که مهمترین انها اسید مالیک است بیشتر مرکبات دارای اسید تارتاریک به ویژه اسید سیتریک است.ولی اسید سیتریک در پرتقال خیلی کم و به مقدار ۲ درصد است به همین جهت مدت زیادی برخی پزشکان عقیده داشتند که پرتقال هم مثل لیمو املاح بدنی را دفع کرده و باعث تحریک پوسیدگی دندان میشود ولی بعدها که ازمایشهای عملی و علمی بطلان این عقیده را ثابت کرد پرتقال نه تنها املاح معدنی بدنی ما را کم یا معدوم نمیکند بلکه خود باعث ایجاد آن میشود.
امروزه ثابت شده که اسیدهای میوه حتی اگر به مقدار زیاد مصرف شوند برعکس اسیدهای شیمیایی اکسیده میشوند و در سلول میسوزند و سموم بدن را دفع میکنندوخون را قلیایی میکنند نه تنها کلسیم را کم نمیکنند بلکه موجب میشوند که کلسیم بیشتر روی استخوان جمع شود و استخوان بدن ما را محکم میسازد
در سال ۱۹۳۳م.دکتر دوک در یکی از پرورشگاههای یتیمان اطفالی را که دچار کرم خوردگی دندان شده بودند مورد مطالعه و ازمایش قرار داد و سه سال متوالی به غذای روزانهٔ آنها آب پرتقال و لیمو را اضافه کرد، وپس از ان با معاینه دقیق که به عمل امد معلوم شد نه تنها این اطفال به کرم خودگی دندان مبتلا نشدند بلکه کرم خوردگی سابق دندانهای انها نیز برطرف گردیدهاست.
اگر پرتقال را بعد از غذا به عنوان دسر بخورند دهان را پاک و ضدعفونی میکند ترشحات اسید معده را زیاد میکند و عمل هضم را اسان تر میسازد و اشتها را تجدید میکندبه همین جهت مصرف پرتقال بعد از غذا به همهٔ افرادی که سو هاضمه دارند و مبتلا به یبوستهای سختی شدهاند توصیه میکنند.
• یکی از خواص پرتفال این است که خون را رقیق میکند غلیظ شدن خون علت جوش صورت، اگزما میشود که گاهی به مدت طولانی شخص مبتلا به ان را به زحمت میاندازد.
• خواص پرتقال برای معالجه چاقی و گرفتن رژیم لاغری استفاده میشود.
• آب پرتقال برای دریا نودانی که مدتها در دریا سفر کردهاند و از غذای تازه محروم هستند بسیار مفید است.
• پرتقال برای لطافت و زیبایی پوست به کار میرود.
• پوست پرتقال دارای خاصیت ضد عفونی دارد.
• با پوست پرتقال اشیای چرمی براق میشوند.
• پوست خشک پرتقال را اگر در بخاری بیندازید بوی دود سیگار را از اتاقهای خانه به کلی بر طرف میسازد.
• دم کرده برگ و به ویژه گل پرتقال برای افرادی که به بی خوابی دچار شدند تجویز میشود
• اگر چند دانه میخک را در پرتقال فروکنید چیزی را به وجود میاورد که ضد بید است به همین جهت در قفسههای لباس اگر چند دانه پرتقال را به همین ترتیب تهیه کنید و بگذارید.به کلی ریشهٔ بید را خواهد کند.
توصیه میکنند که به بچههای خردسال و شیر خوار هر روز آب پرتقال بدهیم، به این ترتیب که در شیر و یا غذای آردی آنها یک تا سه قاشق کوچک قهوه خوری آب پرتقال اضافه کنیم تا آنها را در مقابل ویتامین c بیمه کند و از ابتلا به بیماری اسکوربیت و راشیتیسم جلوگیری کند. پوست پرتقال به هضم بهتر غذا کمک میکند.
فرآورده هایی كه از پرتقال تهیه می شوند:
1- پوست كلفت و تلخ پرتقال پس از فرآوری و خارج كردن آب از آن به وسیله ی فشار و گرما به عنوان غذای دوم دام مورد استفاده قرار می گیرند.
2- تقریباً می توان گفت كه همه ی اجزا این میوه در آشپزخانه قابل استفاده است. روغن گرفته شده از پوست پرتقال شیرین، محصولی فرعی از صنعت آب پرتقال گیری است كه به وسیله ی تحت فشار قراردادن پوست پرتقال به دست می آید. این روغن به عنوان طعم دهنده در غذاها و نوشیدنی ها و از اسانس آن در تهیه ی عطرها و روش های درمانی با مواد معطر استفاده می شود.
روغن پوست پرتقال شیرین دارای تقریباً 90 درصد ماده ی (دی – لیمونن) D-Limonene)) می باشد. این ماده حلالی است كه در مواد شیمیایی گوناگون مربوط به امور خانه از قبیل ماده ی جلادهنده و نرم كننده مبلمان چوبی مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین، این روغن به همراه روغن مركبات دیگر به عنوان پاك كننده چربی و تمیز كننده دست به كار می رود، این ماده یك عامل پاك كننده ی موثر است كه به عنوان ماده ای حافظ محیط زیست شناخته شده و نسبت به فرآورده های نفتی ارجحیت دارد.
3- دربرخی از كشورها شكوفه های پرتقال كه بسیار معطر هستند، به صورت سنتی و از قدیم الایام نماد خوش شانسی بوده و مدت های مدیدی است كه استفاده از آن ها در دسته ی گل عروس ها و تاج های گل مخصوص در عروسی ها مرسوم می باشد.
4- اسانس شكوفه ی پرتقال یكی از تركیبات مهم در صنعت عطرسازی است.
5- طی انجام مراحل ظریفی از تقطیر می توان از گلبرگ های شكوفه های پرتقال نوعی گلاب تهیه كرد كه استفاده از این نوع گلاب در آشپزی های مربوط به فرانسه و خاورمیانه رایج است و دراكثر موارد به عنوان یكی از مواد اولیه در تهیه دسرها، نان ها و كیك ها به كار می رود.
6- در اسپانیا، شكوفه های ریخته شده از درخت را خشك كرده و بعد، برای درست كردن چای از آن استفاده می كنند.
عسل تهیه شده از شكوفه ی پرتقال و یا در واقع، عسل مركبات نوعی از عسل است كه با قراردادن كندوها و باغ های مركبات و درطول زمان شكوفه دادن درخت ها تهیه می شود. قرار دادن كندوها در این باغ ها همچنین باعث گرده افشانی انواع مركبات نیز می شود. قیمت عسل تهیه شده از شكوفه پرتقال بسیار گران است و كاملاً طعم پرتقال می دهد.
7- مارمالاد، نوعی مربا كه معمولاً از پرتقال تهیه می شود و در آن از تمام قسمت های پرتقال استفاده می شود. فقط دانه ها وقسمت اسفنجی و سفید رنگ بین پوست و گوشت این میوه را به صورت جداگانه دركیسه ای ساخته شده از پارچه ای توری ریخته و آن را در ظرف پخت مارمالاد قرار می دهند، تا به همراه آب پرتقال و پوست خلال شده ی آن بجوشند. این كار برای خارج كردن پكتین از مواد داخل كیسه انجام می گیرد. پكتین همان ماده ای است كه بعداً به فرایند ژله ای شدن مارمالاد كمك می كند، لازم به ذكر است كه قسمت سفید رنگ و اسفنجی كه بین پوست و گوشت پرتقال قرار دارد، منبع پكتین بوده و تقریباً به اندازه گوشت این میوه دارای ویتامین (ث) می باشد.
8- پوست پرتقال به عنوان دور كننده ی آفت ها توسط باغبان مورد استفاده قرار می گیرد.
9- می توانید برگ های پرتقال را جوشانده و با آن ها چای تهیه كنید.
درصورتی كه بخواهید پرتقال ها را برای مدت چند روز در درجه ی حرارت اتاق نگهداری كنید، ایرادی ندارد اما اگر بخواهید آن ها به مدت طولانی ترین بمانند و خوش طعم تر باشند، بهتر است پرتقال ها را در یخچال نگهداری كنید.
خواص داروئی
مؤسسه مبارزه با بیماری سرطان آمریكا چندین سال پیش در اثر مطالعات زیاد دریافت كه علت اینكه سرطان معده در آمریكا كمتر از نقاط دیگر است این است كه مردم آمریكا در تمام مدت سال پرتقال مصرف میكنند. البته شاید علت آن وجود ویتامین C در پرتقال است.
۱- دانشمندان سوئدی كشف كردهاند كه خوردن پرتقال از سرطان لوزالمعده جلوگیری میكند.
۲- خوردن پرتقال كلسترول را پائین میآورد.
۳- پوست سفید پرتقال و ورقههای نازك بین قسمتهای داخل پرتقال بهترین دارو برای كاهش كلسترول خون است.
۴- اسانس پرتقال ضد عفونتهای میكروبی است.
۵- پرتقال مقوی معده و ضد گاز معده است.
۶- پرتقال ضد سم، ادرارآور و نرمكننده سینه و ضد استفراغ است.
۷- جوشانده برگهای پرتقال برای شستشوی ورمها و كاهش درد مفید است.
۸- خوردن پرتقال ضد اسپاسم و آرامبخش است.
۹- اسانس پرتقال را برای ضد عفونی كردن بهكار میبرند.
۱۰- پرتقال خون را تمیز میكند.
۱۱- برای برطرف كرده چین و چروك صورت و شادابی آن قسمت خوراكی پرتقال را روی صورت بمالید و بعد از ۱۵ دقیقه با آب بشوئید.
۱۲- از پرتقال برای كم كردن وزن میتوانید استفاده كنید. طرز استفاده بدین صورت است كه یك عدد پرتقال و ۳ عدد لیموترش را پوست كنده و به قطعات كوچك تقسیم كنید بعد آن را داخل دیگی ریخته و به آن نیم لیتر آب اضافه كنید و به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید. سپس سه قاشق عسل بان اضافه كرده و مجددا به مدت ۵ دقیقه بجوشانید و آن را صاف كنید. از این شربت ۳ فنجان در روز بنوشید. تا وزن شما به مقدار ایده آل درآید.
۱۳- پرتقال گرچه اسیدی است ولی خاصی قلیائی به بدن میدهد و برای كسانیكه گوشت زیاد مصرف میكنند و بدنشان اسیدی شده است مفید است.
۱۴- برای استفاده بیشتر از مواد غذای پرتقال بهتر است كه پوست زرد رنگ آن را بگیرید و با پوست سفید و پرههای داخل آن بخورید زیرا در پوست سفید آن مواد معدنی زیادی وجود دارد كه اثر اسید موجود در پرتقال را خنثی میكند.
۱۵- خواص گفته شده فقط منحصر به پرتقال طبیعی و رسیده میباشد و آب پرتقال موجود در فروشگاهها و سوپر ماركتها این خواص را ندارند.
پرتقال سرشار از ویتامین B,C آهن، کلسیم، فسفر، منیزیم، سدیم، پتاسیم، مس است. مصرف پرتقال بعد از غذا عمل هضم را آسان میکند مصرف پرتقال به افرادی که سوء هاضمه دارند توصیه شدهاست. پرتقال خون را رقیق میکند در کودکان از ابتلا به راشیتیسم و اسکوربیت جلوگیری میکند.
دیدگاه های شما